CELOROČNÝ VIANOČNÝ RECEPT

Autor: Peter Pollák | 7.12.2020 o 12:12 | Karma článku: 3,49 | Prečítané:  620x

Dnes si na našom blogu pripravíme jedlo. Výber postupu nechávam voľne na voľbe kuchára. Ale ak dovolíte, tak pred samotným receptom trošku mudrovania.

ÚVODNÉ SLOVO K RECEPTU
Mám za to, že jedným zo základov pre osobnostné rozpoznanie pravdy, klamstva je SCHOPNOSŤ KRITICKÉHO MYSLENIA. Kto si buduje kritické myslenie, buduje si aj odolnosť voči dezinformáciám. Priznajme si, že ľudí s kritickým myslením naša spoločnosť potrebuje asi tak urgentne ako aj vakcínu na koronu.

K RECEPTU BUDEME POTREBOVAŤ

-rozohriata panvica = sociálna sieť

-olej = kritické myslenie

-cibuľka = informácia

-hotové jedlo = status na Facebooku

V príprave tohto receptu sa hovorí o dvoch možných postupoch. Po prečítaní, isto zvážite, ktorý je ten vhodný na dnešný obed, večeru či zajtrajšie raňajky.

POSTUP číslo jeden:

  • na rozohriatej panvici si opražíme cibuľku
  • na sucho, bez oleja
  • K spálenej cibuľke na prihorenú panvicu pridáme ostatné ingrediencie a podávame hotové jedlo

Konzument jedla by mal pri tomto postupe prípravy pociťovať jemne spálenú chuť, ktorú nevyvážia ani bylinky. Jedlo veľmi ťažko stráviteľné alebo dokonca nejedlé. Konzument si odnáša gastronomický zážitok v podobe bolesti žalúdka, nadúvania a vo finále možno aj vyvrátenia.

Bon Appetit!

POSTUP číslo dva:

  • na rozohriatu panvicu pridáme olej.
  • cibuľku na jemnom plameni orestujeme, do zlatista a chrumkava.
  • pridáme ostatné ingrediencie a podávame vyvážené jedlo.

Konzument jedla by mal pri tomto postupe prípravy pociťovať vyváženú chuť. Jedlo by malo obsahovať skvelé výživové hodnoty. Konzument si odnáša nezabudnuteľný gastronomický zážitok.

Bon Appetit!
Verím, že toto prirovnanie bolo pochopené, tak ako som ho mal v úmysle vysvetliť. :) Ak nie, viac recepty písať nebudem a asi nevydám ani knihu ako Rišo Sulík :(

VEDELI STE, ŽE…?
Ak vidíme na sociálnej sieti fotku alebo status ešte predtým ako stlačíme button “share” prosím, nezabúdajme na tak jednoduchý ale neskutočne potrebný základ, a tým je KRITICKÉ MYSLENIE. Ani susede, ktorá došla na návštevu by ste predsa neponúkli spáleninu. Tak prečo by ste mali priateľom na Facebooku zdieľať dezinformáciu?

Človek so silným kritickým myslením:

  • analyzuje konkrétne informácie v čo najširšom vnímaní a tým sa na ne pozerá z viacerých uhlov.
  • preskúma motívy autorov, ich odbornosť, argumenty, logickú aj časovú vybavenosť informácie.
  • pravdivosť informácie si teda takýto človek vie vyhodnotiť sám, podľa zváženia  toho, kto, alebo čo je zdrojom danej informácie a na základe kritického myslenia

Kritické myslenie je ako základ pri príprave dobrého a vyváženého jedla! Bez neho je výsledok na figu!
PS1: nakoniec si dovolím byť trošku pro-SASársky. Názov kuchárskej knihy Riša Sulíka “Zdravý rozum je najlepší recept” pekne definuje recept vyššie.
PS2: Ale najradšej mám aj tak reďkovku na chlebe :))

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

V Česku operovala ruská jednotka, ktorej agenti sa nevyhýbajú ani Slovensku

Slovensko sa zrejme nevyhne vyhosteniu ruských diplomatov.

Dobré ráno

Dobré ráno: Útok Rusov v Česku môžeme vnímať ako vojenský akt

Čo sa udialo v českých Vrběticích.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Kde je Korčokov Rhodos

Z porovnania správ BIS a SIS vyplýva, že o ruskej diverzii nemajú obe slovenské kontrarozviedky ani poňatia.


Už ste čítali?